TIG oprema

Zavarivanje TIG postupkom ili elektrolučno zavarivanje netaljivom elektrodom u zaštiti inertnog plina (GTAW), je ručni postupak zavarivanja u neutralnom zaštitnom plinu ili neutralnoj smjesi plinova, koji koristi netaljivu volframovu elektrodu i posebno dodatni materijal. Svojstvo ovog postupka je stabilan električni luk i visoko kvalitetan zavar, ali zahtjeva izuzetne vještine zavarivača. Iako se može koristiti za skoro sve vrste materijala, najčešće se koristi za zavarivanje nehrđajućih čelika i lakih metala. Pogodan za zavarivanje tankih limova (do debljine 6 mm), a često se koristi kod proizvodnje bicikla, zrakoplova i brodova, te kod zavarivanja u prinudnim položajima. U pravilu se volframova elektroda priključuje na (-) pol izvora istosmjerne struje, zbog znatno manjeg trošenja volframove elektrode. Koristi se pulsirajuća struja zavarivanja.

Električni luk se uspostavlja pomoću visokofrekventnog generatora (VF generator), koji se uključuje samo u djeliću sekunde, neposredno pred zavarivanje. Nakon uspostavljanja električnog luka između volframove elektrode i radnog komada, tj. priključaka na polove električne struje, VG generator se isključuje, a postupak zavarivanja se odvija sa ili bez dodavanja dodatnog materijala (žice) u električni luk. Nakon toga sljedi taljenje ivica žlijeba za zavarivanje, odnosno ravnomjerno ručno dodavanje žice za zavarivanje u električni luk te taljenje žice i stvaranje zavarenog spoja.

Oprema, TIG zavarivanje, Wolfram elektrode

Wolfram elektrode

Namjena:
   WP - zavarivanje lakih metala i njihovihlegura izmjeničnom strujom kao i zavarivanje manjim jačinama stosmjernom strujom
   WT - za zavarivanje istosmjernom strujom
   WS2 - za izmjeničnu i istosmjernu struju

oprema zavarivanje, TIG polikablovi

TIG polikablovi

TIG polikablovi, različiti standardi, zračno/vodeno hlađenje, različite dužine i snage, različiti priključci.

  • Fleksibilni polikabel u svim radnim okolinama
  • Fleksibilnost i u vrlo hladnim uvjetima
  • Podnose visoka strujna i toplinska opterećenja
  • Svi dijelovi su zamjenjivi, standardni i kompatibilni
Oprema za zavarivanje, Držač wolfram elektrode

Držač wolfram elektrode

Držač wolfram elektrode za tig polikabel

Držač wolfram igle za TIG gorionika

Oprema, zavarivanje, tig, Keramička sapnica DWT 17/18/26

Keramička sapnica DWT 17/18/26