Rezne ploče

Rezne ploče su potrošni alat koji se koristi na kutnim brusilicama ili stacionarnim uređajima za rezanje raznih materijala – od metalnih legura (čelik, nehrđajući čelik, aluminij) do drva, kamena, betona i drugih materijala. Osnovna im je podjela na klasične rezne ploče koje koriste sintetičku smolu kao vezivno sredstvo i dijamantne rezne ploče. Nastale su zbog industrijskih potreba gdje se klasičnim rezanjem na pilu određeni proizvod ili nije mogao prerezati ili je taj postupak bio ekonomski i vremenski prezahtjevan. Rezne ploče na kutnim brusilicama omogućile su veliku mobilnost, jednostavnost primjene i dostupnost.

Rezne ploče se koriste tako da se montiraju na kutnu brusilicu ili drugi uređaj, a zatim se njima reže materijal. To mogu biti čelične cijevi, šipke od nehrđajućeg čelika, aluminijski profili, itd.

Važno je napomenuti da ovakav način rezanja stvara veliko trenje koje razvija visoku temperaturu na mjestu rezanja, te može dovesti do nepoželjnog mijenjanja strukture i boje materijala. Kako bi se to spriječilo, uputno je koristiti ploču s čim manjom debljinom, te dozirano rezati, kako se proizvod ne bi previše zagrijavao.