Osim toga, zalijepite ovaj kôd neposredno nakon početne oznake :

Brušenje

 • Rezne ploče

  Rezne ploče

  Za rezanje raznih materijala – od metalnih legura (čelik, nehrđajući čelik, aluminij) do drva, kamena, betona i drugih materijala. Osnovna im je podjela na klasične rezne ploče koje koriste sintetičku smolu kao vezivno sredstvo i dijamantne rezne ploče.

 • Brusne ploče

  Brusne ploče

  Sve brusne ploče se u osnovi sastoje od dva materijala: zrnca za brušenje i vezivnog materijala. Sredstva za brušenje (zrnca) mogu biti od prirodnih ili umjetnih materijala.

 • Brusna tocila

  Brusna tocila

  Danas se proizodi više vrsta veziva i brusnih zrna, koja upotrebljena u tocilima bruse najrazličitije materijale – čelike, raznih osobina, specifičnosti, tvrdoća i čvrstoća.

 • Lamelasti brusni disk

  Lamelasti brusni disk

  Lamelasti brusni diskovi za brušenje su posebno pogodni za grubo i srednje brušenje. Oni se koriste na svim kutnim brusilicama bez potrebe za dodatnim pločastim osnovama.

 • Sredstva za poliranje

  Sredstva za poliranje

  Sredstva za uklanjanje organskih onečišćenja s površine nehrđajućih čelika prije obrade “bajcanjem”, ili u slučaju kontaminacije proizvoda uljem, mašću i sl.

 • Dijamantni brusevi

  Dijamantni brusevi

  Standardne rezne ploče za različite vrste operacija na različitim konstrukcijskim materijalimai brusne ploče za različite vrste operacija na različitim konstrukcijskim materijalima.

 • Brusni čepovi

  Brusni čepovi

  Primjena brusnih profila je različita, koriste se u alatnicama prilikom izrade najrazličitijih alata, te za čišćenje odljevaka i otkivaka.

 • Brusna platna i lepezasti brusevi

  Brusna platna i lepezasti brusevi

  Upotrebljava se u metalnoj industriji, građevinarstvu, radionicama, zanatstvu, kućnoj radinosti i za amaterske potrebe.

Brušenje je postupak strojne obrade odvajanjem čestica koji skida promjenjiv presjek strugotine. Postupak se koristi kao jedan od završnih obrada, jer njime postižemo veliku točnost i kvalitetu površine uskih tolerancija.

Osnovne karakteristike strojnog brušenja su velike glavne brzine rezanja, uz male posmične brzine i alat je bez geometrije, tj. oblik alata je različit i neujednačen. Brušenje se dijeli prema kinematici (pa tako i brusovi) na: plošno brušenje, kružno brušenje i profilno brušenje.

Osnova ručnog brušenja je što jednoličnije prelaženje brusnim sredstvom po površini obratka, kako bi se dobila ujednačena površina. Osnovni alat za ručno brušenje je papirnata ili platnena traka na kojoj su nalijepljena brusna zrnca. Osim brusnih traka, brusna zrnca se mogu koristiti na više načina: kao brusna ploča, kao brusni kameni (zrnca sortirana i povezana potrebnim vezivom) i u obliku samih brusnih zrnaca koja se nasipavaju na mjesto obrade. Oblici papirnatih ili platnenih traka su: brusni papir u roli, brusni papir u listovima, brusni papir u trakama, okrugli brusni papiri (fiber diskovi), brusni papir specijalnih oblika (npr. delta brusni papir), brusni papiri u lamelnim pločama.

Sve brusne ploče se u osnovi sastoje od dva materijala: zrnca za brušenje i vezivnog materijala. Sredstva za brušenje (zrnca) mogu biti od prirodnih ili umjetnih materijala. Materijali za brušenje moraju imati dovoljnu žilavost i tvrdoću, kako bi oštrice zrnaca bile upotrebljive kao rezni alati i ujedno otporne protiv čestog loma prilikom obrade. Prirodna sredstva za brušenje mogu biti: prirodni korund, šmirak, kvarc, dijamant. Umjetna sredstva za brušenje mogu biti: karborund, elektrokorund, borov karbid, borov nitrid.

Popis stranica u Brušenje: