Kako odabrati pravi stroj za zavarivanje?

Kupnja stroja za zavarivanje važna je dugoročna odluka koja vam može donijeti dodatne prihode, smanjiti  troškove servisa i omogućiti rad u širokom spektrm aktivnosti. Opcija može biti jako puno i zato smo sastavili ovaj vodič za kupnju stroja za zavarivanje. Naći ćete važne pojedinosti koje treba uzeti u obzir, usporedbu tipova strojeva i informacije o najprodavanijim robnim markama tvrtke ESAB i RHINO.

Puno je važnih informacija o kojima trebate razmišljati kada kupujete stroj za zavarivanje, ali započnimo s nekoliko pitanja koja ćemo vam postaviti prije kupnje.

  • Koju vrstu zavarivanja imate na umu?
  • Možete li se vidjeti u drugim projektima u roku od 6-12 mjeseci?
  • Imate li strpljenja, želje i sposobnost da naučite složeni proces zavarivanja?
  • Tražite li brzu i jednostavnu tehniku zavarivanja?
  • Koju cijenu možete si priuštiti?
  • Planirate li zavarivati u garaži ili želite li raditi vani? Hoćete li putovati a strojem?
  • Koliko često želite koristiti svoj stroj?
  • Koje vrste materijala namjeravate zavarivati?

Općenito govoreći, postoje dvije vrste ljudi koji zavaruju. Dio uglavnom radi nezahtjevne poslove -zavarivanje tankih, jednostavnih metala bez previše vremena provedenih u učenju tehnika zavarivanja. U tim je slučajevima obično dovoljan manji MIG stroj.

Međutim, postoje i drugi koji su u potrazi za snažnijim strojevima za zavarivanje za kućnu ili profesionalnu upotrebu. Rad na nižim jedinicama napona bit će teži i zavarivač će se ubrzo osjećati ograničen mogućnostima stroja.

Zavarivači koji žele raditi sa širim spektrom materijala trebaju snažniju pogonsku jedinicu,  od 175 V do 251 V MIG ili 220 W pogonskog zavarivača. Međutim, veći modeli s napajanjem mogu biti zahtjevati viši napon, što može povećati ukupni trošak.

Trošak, prenosivost i materijali će biti važni čimbenici u određivanju kada i što kupiti za vaš stroj. Međutim, ne zaboravite da stroj nudi i komfor, zadovoljstvo i nove mogućnosti. Još više toga treba uzeti u obzir prije same cijene kada se kupuje stroj.

Stroj za zavarivanje je cjeloživotno ulaganje koje se može isplatiti ako je pažljivo odabran prema potrebama zavarivača.

Kako odabrati stroj?

Stroj je dugoročna investicija. Iako je ponekad poželjno eksperimentirati s rabljenim modelima,  pravilnom kupnjom novog stroja dugoročno se može uštedjeti puno glavobolja i novca. Nitko ne voli kvarove na stroju prilikom obaljanja velikog posla.

Najbolji strojevi će obaviti svaki posao bez obzira na ograničenja. No nije svaki stroj uvijek dobar za svaku situaciju. Najjeftiniji aparat za zavarivanje koji ne može podnijeti svaki posao za koji  ga je zavarivač kupio, neće se isplatiti.

Vrsta posla određuje koji stroj koristiti

Najvažnije pitanje pri kupnji stroja nije za koje ćem se poslove stroj koristiti sljedeći tjedan, mjesec ili godinu. Osoba koja kupuje stroj trebaju se zapitati hoće li stroj koristiti često u budućnosti za različite vrste poslova?

Dok pregledavate svoje mogućnosti, zapitajte se: " upotrebljavate li alat za što je moguće više projekata ili ste samo zainteresiran za korištenje alata za ograničeni broj projekata?" . Drugim rječima, korištenje stroja za zavarivanje za brojne poslove u budućnosti značit će kupovinu stroja koji radi s većom snagom i ima dulju intermitenciju.

Osim toga, svaki tip stroja ima svoja ograničenja  i prednosti. Na primjer, MIG stroj za zavarivanje je iznimno jednostavan za korištenje i prilično svestran, ali neki su TIG strojevi još svestraniji i korisni za širi raspon aplikacija, čak i ako ih je teško savladati.  Ako ste neiskusni u zavarivanju, najbolje je konzultirati djelatnike Sigmata kako bi pronašli najbolje rješenje za vas.

Odabir stroja za zavarivanje

MIG strojevi za zavarivanje su jako popularni jer su jeftiniji od TIG strojeva s vrlo sličnom snagom i funkcijama, jednostavni su za uporabu i mogu poslužiti za različite namjene. Obzirom da se žica dovodi kroz MIG polikabel, uzavarivači mogu koristiti obje ruke za držanje pištolja za razliku od situacije kada dodatni materijal dodaju drugom rukom kao što je slučaj kod TIG zavarivanja. Dodavač žice čini MIG zavarivanje i do 4 puta bržim.

MIG zavarivački postupak koristi inertni plin za zaštitu zavara od nečistoća. Zbog toga je MIG zavarivanje vrlo uredno i jednostavno za čišćenje jer ne ostaje ništa na zavaru kao kod zavarivanja elektrodom.

MIG zavarivanje se može koristiti za različite materijale kao što je aluminij koji se često rabi u automobilskoj industriji. No treba imati na umu da Mig zavarivanje zahtjeva kupovinu zaštitnog plina i općenito skuplje dodatne materijale u odnosu na druge tehnike.

Kada je bitan izgled, TIG zavarivanje stvara visokokvalitetan, čist zavar, koji će daleko manje deformirati metal korištenjem volframske elektrode. Nema potrebe brinuti se o otpacima  jer se koristi samo nužna količina materijala što omogućuje najvišu kvalitetu zavarivanja u svakom pogledu.

Međutim, TIG je poseban proces i zahtijeva dobar trening kako bi ga savladali. Umjesto jednostavnosti MIG zavarivanja, TIG zahtijeva korištenje pedale za reguliranje postupka zavarivanja. Šipka kojom se zavaruje odvojena je od  pištolja i mora se  postupno dodavati.

Mnogi profesionalni zavarivači preferiraju TIG jer mogu zavarivati ​​široku paletu metala kao i zbog svestranosti plina argona koji se koristi tijekom zavarivanja TIG. Ništa ne blokira pogled na zavar prilikom rada. Argonski plin može zavariti bilo koji metal u bilo kojoj debljini s TIG zavarivanjem, a nema potrebe za promjenom plina ovisno o projektu.

Zavarivanje elektrodom

Zavarivanje elektrodom jedna je od najpraktičnijih tehnika spajanja legura i spojeva, ali je istovremeno i najmanje učinkovita. Proces obuhvaća potrošne elektrode s kojima se može raditi i u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom, a sam proces zavarivanja je prilično jednostavan. Zavar nije zaštićen plinom.Umjesto toga, zavar štiti obloga elektrode.Taj se sloj mora skinuti nakon što se završi postupak zavarivanja.

Obzirom da ne zahtjeva zaštitni plin, zavarivanje elektrodom je jeftini način zavarivanja i vrlo popularan. Također je i praktičan jer se zavarivač lako može prebaciti sa zavarivanja jedne vrste materijala na drugu, samo mijenjajući vrstu elektrode.

Najpopularniji strojevi za zavarivanje u SIGMAT-u

Prema dugogodišnjem iskustvu, najpopularniji strojevi koje možemo predložiti su strojevi marke ESAB i RHINO, ovisno za koju namjenu se koriste.

ESAB je prvenstveno namjenjen profesionalnim korisnicima kao i onima koji žele visoku kvalitetu i dugoročnost aparata s kojim rade.

RHINO nudi veći raspon strojeva za hoby upotrebu, ali zadržavajući velike mogućnosti i dugotrajnost.

Sigmat nudi strojeve prema potrebama i željama kupaca, a naše osoblje predložit će vam najpovoljnji stroj za vaše potrebe.