6 stvari koje trebate znati prije početka zavarivanja

Što bi moglo predstavljati veću opasnost od alata koji koristi dovoljno energije za spajanje metala, a ako se koristi nepravilno, može vas ozlijediti? Iako je istina da zavarivanje može u početku malo zastrašiti, s malo truda, vremena i pravih alata, možete postati dovoljno dobri da odradite većinu poslova , a s vježbom samo ćete još više napredovati.

 

1. Sigurnost: Apsolutno NIJE opcionalno.

Prije nego što uoće počnete razmišljati o zavarivanju, provjerite imate li pravu opremu, uključujući vatrostalnu jaknu, sigurnosne naočale, zavarivačke rukavice i odobrenu kacigu za zavarivanje. Kacige su tehnološki znatno napredovale posljednjih godina. Da biste si olakšali posao, potražite kacigu s automatskim tamnjenjem poput kaciga ESAB ili RHINO. Pazite da imate odgovarajuću ventilaciju ili koristite sustav odvodnje dimnih plinova te pazite da pri zavarivanju imate dovoljno prostora za iskre.

2. Procesi zavarivanja: MIG, prahom punjenom žicom i TIG.

Nemojte se zbuniti ovim nazivima. Oni su pojašnjeni dalje u tekstu, od najlakših za početak, do onih koji će zahtjevaju veću vještinu i iskustvo od zavarivača.

Zavarivanje žice koristi žičane kolute gdje žica prolazi kroz pištolj, a konstantno dobavljanje žice minimizira početak i zaustavljanje procesa zavarivanja te olakšava relativno neiskusnim zavarivačima stvaranje kvalitetnih spojeva. Takvo zavarivanje je je brže, ekonomičnije i pogodnije za zavarivanje tankih limova.

Postoje dvije vrste zavarivanja žice: MIG (metalni inertni plin) i zavarivanje prahom punjenom žicom. MIG zavarivanje se oslanja na konstantno strujanje zaštitnog plina radi zaštite zavara od kontaminacije. Plin se dovodi kroz pištolj za zavarivanje iz boce za plin. Teškoće pri MIG zavarivanju najvidljivije su u vanjskim uvjetima jer vjetar može poremetiti proces. Zavarivanje prahom punjenom žicom koristi se sa ili bez zaštitnog plina ovisno o žici koja se koristi. One žice koji su dizajnirane za uporabu bez plina često se preporučuju za rad na otvorenom.

TIG zavarivanje (volframski inertni plin) poželjno je za arhitektonske radove ili u automobilskoj industriji te izradi dekirativnih elemenata i sl. gdje zavar mora izgledati uredno. To je također dobar način zavarivanja tankog metala i lima kako bi postigli bešavni izgled. Na skali kompliciranosti, TIG metoda se obično smatra najtežom za naučiti, ali to nije nedostižna ukoliko uložite malo napora.

3. Ulazni napon: Ovdje imate samo dva izbora – 220V ili 380V

Općenito, niži ulazni naponi su dovoljni za tanji materijal; viši ulazni napon omogućit će vam prodiranje u deblje materijale. Većina početnika bi imala više koristi od stroja koji nudi dvostruki napon (220v i 380V) na koje se mogu priviknuti tako da što su sigurniji u radu, imaju više mogućnosti.

4. Korisničko sučelje: Potražite ono koje je intuitivno i jednostavno za korištenje

Za početnika može biti nezgodno "biranje" postavki zavarivanja, pa potražite stroj koji će to odraditi za vas kroz logične korake odabira procesa, debljine i vrste materijala koji će se zavarivati i vrste dodatnog materijala (žice ili elektrode) kojom ćete zavarivati. Dobri strojevi automatski će znati na kojem ste ulaznom naponu i prilagoditi postavke se u skladu s tim.

5. Materijal: Neki postupci i potrošni materijali su bolji za zavarivanje određenih materijala, a ponekad mogu zahtijevati i dodatne alate

Na primjer, možete zavariti aluminij s MIG procesom, ali želite postići bolji rezultat pomoću pištolja za navođenje kako biste doveli potrošni materijal (aluminij se ne dovodi kvalitetno kroz dugi kabel). Možete li zavarivati različite materijale poput aluminija, čelika i nehrđajućeg čelika u različitim debljinama? Potražite upute od proizvođača. Ako pronađete pozitivne odgovore na vaša pitanja, možete biti sigurni da dobivate stroj s kojim ćete dobro raditi.

6. Potrošni materijal: "Potrošni materijal" je industrijski pojam za žicu za zavarivanje, elektrode ili materijal za žljebljenje koji se koristi u zavarivanju

Morate uskladiti potrošni materijal s postupkom zavarivanja (vidi gore). Kako budete napredovali u znanju i iskustvu , počet ćete prepoznavati nijanse među potrošnim materijalima i vjerojatno ćete preferirati određene proizvođače. ESAB ili BOHLER nude potrošni materijal za gotovo svaki materijal ili leguru, tako da su uvijek dobro mjesto za početak.

I to je to; nema ničega što vas može i dalje sprječavati da počnete sa zavarivanjem!